Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Cercetări arheologice la Mănăstirea Putna (II)
Cartea cuprinde rapoarte despre cercetarea arheologică din unele zone ale incintei Mănăstirii Putna și studii despre diferite obiecte arheologice. Volumul a apărut la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a sfântului locaș.
Anul apariției: 2016
Numărul de pagini: 128 + planșe
EXTRASE
din carte
Cinci morminte sub temeliile Casei domnești
Reluarea săpăturilor arheologice în anul 1980 la Casa domnească, aflată pe latura de sud a complexului monahal, s-a soldat cu descoperirea unor morminte care ridică noi semne de întrebare legate de începuturile viețuirii în cuprinsul Mănăstirii Putna. În zona situată la est de Casa domnească, mai precis între perete estic al edificiului aulic și clădirea de pe latura de est a incintei – în încăperea unde a funcționat fosta bucătărie a mănăstirii, din corpul de chilii sud –, au fost descoperite cinci morminte de inhumație, orientate vest-est, fără inventar funerar.
Paraschiva-Victoria Batariuc
Monede aflate în colecția Mănăstirii Putna
Colecția numismatică a Mănăstirii Putna are un număr de 67 de piese, din care patru de aur. Pentru piesele de aur nu se cunoaște locul exact al descoperirii, dar probabil că ele fac parte din tezaurul salvat al mănăstirii. (…) Emisiunile moldovenești sunt puțin numeroase, doar nouă exemplare. Această situație nu este însă inedită, în întreaga epocă medievală lipsa monedei locale fiind suplinită cu monede ale statelor străine, în principal Ungaria și Polonia.
Monica Dejan
Fragmente de veșminte domnești
Nu cunoaștem locul unde a fost păstrată cea mai mare parte a fragmentelor de veșminte aflate în mormintele din biserica Mănăstirii Putna. Episcopul Melchisedec Ștefănescu ne-a transmis informația că în anul vizitei sale în Bucovina, în biserică, lângă mormântul lui Ștefan cel Mare se găseau „câteva urne de steclă, acoperite cu capace tot de steclă și cu inscripțiuni pe chârtiuți puse deasupra. În ele se păstrează resturile găsite în mormintele de la Putna, cu ocasiunea desgropării lor, și a solemnității naționale de la 15 August 1871”.
Paraschiva-Victoria Batariuc