06/07/2012

Colocviile Putnei, ediția a XII-aÎn perioada 11–14 iulie 2012 se va desfășura la Mănăstirea Putna ediția a XII-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei.


Colocviile Putnei sunt dedicate în special istoriei Sfântului Ștefan cel Mare și istoriei Mănăstirii Putna. Simpozionul de anul acesta va sta sub semnul aniversării a 20 de ani de la canonizarea strămoșului cuminte, prilej pentru a evoca acest eveniment istoric, precum și personalitățile care au contribuit la cunoașterea epocii Slăvitului Voievod sau au ținut să fie aproape de mănăstirea sa cea dragă.


La acest Colocviu se vor prezenta comunicări ale unor cercetători de renume din Anglia, Franța, Polonia, Bulgaria, Moldova și România, acoperind o arie largă de cercetări: relațiile lui Ștefan cel Mare cu Transilvania, cultul domnilor sfinți în Europa Centrală și de Sud-Est în trecut și în epoca contemporană, Mănăstirea Putna în secolul XX, Ștefan cel Mare în cronici italiene, daniile moldovenești pentru Mănăstirea Hilandar, Lapidariul Mănăstirii Putna, drapelele moldovenești din epoca lui Ștefan cel Mare, egumenii Mănăstirii Putna și altele.

 

Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 11 iulie, la ora 17.00 în prezența Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În cadrul festivității de deschidere din Sala mare a Casei domnești, se vor lansa ultimele două numere ale revistei Analele Putnei, precum și volumul Mănăstirea Dobrovățului. Monografie arheologică și istorică, în prezența autoarei – doamna Voica Maria Pușcașu; apoi domnul Ștefan S. Gorovei îi va evoca pe profesorii Nicoară Beldiceanu, Emil Turdeanu și Petre Ș. Năsturel ca cercetători ai istoriei lui Ștefan Voievod cel Mare și Sfânt, evocare care va fi urmată de un parastas în memoria celor trei personalități.

 

Programul celei de a XII-a ediții a Colocviilor Putnei poate fi consultat pe pagina dedicată acestui eveniment.