07/07/2014

Colocviile Putnei, ediția a XV-aÎn perioada 9–12 iulie 2014, la Mănăstirea Putna, Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” va organiza ediția a XV-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei. Lucrările care se vor prezenta sunt dedicate în special istoriei epocii Sfântului Ștefan cel Mare și istoriei Mănăstirii Putna, dar și celei a mănăstirilor din Bucovina.


La acest Colocviu se vor prezenta comunicări ale unor cercetători consacrați și ale unor tineri cercetători din Grecia, Bulgaria, Rusia, Moldova și România. Printre cercetătorii care s-au înscris cu comunicări la această ediție a Colocviilor Putnei se numără: Dr. Sergiu Iosipescu și Dr. Marius Diaconescu de la Universitatea din București, Dr. Ștefan Andreescu, Dr. Ovidiu Cristea, Dr. Marian Coman, Dr. Nagy Pienaru de la Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Printre subiectele abordate se numără: relațiile lui Ștefan cel Mare cu genovezii din Crimeea, sigiliile boierilor lui Ștefan cel Mare, mineele ștefaniene de la Dobrovăț, manuscrise și copiști din Moldovlahia, bolnițele mănăstirești în Moldova, calofonia de tradiție bizantină în Școala muzicală de la Putna – Sf. Ioan Cucuzel și Eustatie Protopsaltul, obștea Mănăstirii Putna în diverse perioade ale istoriei.


Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 9 iulie, la ora 16.00, în prezența Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În cadrul festivității de deschidere din Sala mare a Casei domnești se vor lansa ultimele numere apărute din revista Analele Putnei.

 

Programul complet al acestei ediții a Colocviilor Putnei poate fi consultat pe pagina dedicată acestui eveniment.