01/03/2021

Colocviile Putnei, ediția a XXV-a


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a XXV-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” va avea loc joi, 4 martie 2021. Simpozionul este organizat de către Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna. Comunicările se vor desfășura online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt: Ovidiu Cristea (București), Ștefan S. Gorovei (Iași), Voica Maria Pușcașu (București), Adrian Andrei Rusu (Cluj Napoca), Maria Magdalena Székely (Iași), Emanuela Cernea (București), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), stavrofora Maria Magdalena Gherghină, stareța Mănăstirii Dragomirna, protos. Dosoftei Dijmărescu, ierom. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și ierod. Avraam Bugu de la Mănăstirea Putna.

Temele abordate vizează istoria lui Ștefan cel Mare, diferite obiecte din patrimoniul Mănăstirii Putna aflate în țară sau ajunse în străinătate, relația mănăstirii cu românii din Transilvania, Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871 și de la care se împlinesc în acest an 150 de ani, istoria muzicii bisericești în perioada de început și în secolul al XVII-lea în Moldova, istoria Mănăstirii Dragomirna în perioada ocupației austriece, arhiva de documente a Mănăstirii Putna, un epitaf de la Ștefan Tomșa al II-lea, ctitorul Mănăstirii Solca, mănăstire redeschisă în aceste zile după închiderea ei de către Imperiul Habsburgic în 1785.

Consultați programul detaliat al acestei ediții a Colocviilor Putnei.

Desfășurarea online a colocviului se face pe platforma Zoom. Lucrările pot fi urmărite direct folosind adresa de mai jos sau introducând manual ID-ul și parola.

Link acces direct:
https://us02web.zoom.us/j/87245411096?pwd=c2xRVUZLS2tlSDV6dmcvcmtyckpZQT09

Acces manual prin platforma Zoom:
ID eveniment: 872 4541 1096
Parola: cp25