20/02/2023

Colocviile Putnei, ediția a XXVIII-aCu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, joi, 23 februarie 2023, la Mănăstirea Putna va avea loc a XXVIII-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”. Simpozionul este organizat de către Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al mănăstirii. Lucrările se vor desfășura în format fizic și online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

 

Printre participanții la această ediție se numără istoricii: Ștefan S. Gorovei (Iași), Maria Magdalena Székely (Iași), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Vlad Bedros (București), Andrei Pogăciaș (București), Mihai-Florin Hasan (Cluj-Napoca), Miroslav Mai-Boroda (Cernigov), Yevgeniya Ignatenko (Kiev), Eduard Rusu (Iași), Augustin Mureșan (Arad).

 

Dintre temele ce se vor aborda, menționăm: o încercare de reconstituire grafică a soldaților din armata lui Ștefan cel Mare, însemnele doamnei Maria Asanina Paleologhina, antropotoponimia din Moldova de la primele acte de cancelarie păstrate până la 1504, două manuscrise moldovenești în Muzeul de Istorie din Cernigov, lucrările lui Eustatie Protopsaltul în manuscrisele muzicale din Ucraina și Bielorusia, instrumentele muzicale din pictura bisericii Învierea Domnului a Mănăstirii Sucevița, istoria Mănăstirii Dragomirna, iconografia praznicului Tăierii împrejur a Domnului în pictura moldovenească de la sfârșitul secolului al XV-lea, Protocolul poruncilor către Mănăstirea Putna din perioada 1785–1809, istoria Mănăstirii Putna în secolele XVIII, XIX și în perioada starețului Demostene Tebeica (1952–1956), parohia Putna în secolul al XIX-lea și steagul orașului Vaslui la Serbarea de la Putna din anul 1871.


Programul detaliat al evenimentului este disponibil în secțiunea Activități.

 

Link pentru acces direct la evenimentul de pe Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/84626252200?pwd=Sk42Y0xMZmNOeVExbDc3aGM0RmdjQT09


Conectarea se poate face și introducând datele de mai jos în aplicația Zoom:
ID eveniment: 846 2625 2200
Parola: cp28