10/02/2019

Colocviile Putnei XXII la Institutul Nicolae IorgaÎn data de marți, 12 februarie 2019, începând cu orele 9.30, în Sala de conferințe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din București, se va desfășura a XXII-a ediție a simpozionului de istorie Colocviile Putnei.


La această ediție se vor prezenta un număr de zece comunicări științifice. Printre conferențiari se numără: Nagy Pienaru (Institutul Nicolae Iorga, București), Sergiu Iosipescu (Institutul Național al Patrimoniului, București), Ștefan S. Gorovei, Maria Magdalena Székely și Ioan-Augustin Guriță (Universitatea Al.I. Cuza, Iași), Liviu Cîmpeanu (Institutul de cercetări socio-umane, Sibiu). Dintre temele abordate, menționăm: relațiile lui Iancu de Hunedoara cu Țara Românească și Moldova în 1442–1456; ultima bătălie din campania de la 1462; știri despre mănăstiri, preoți și călugări din Țările Române în documente turcești din veacul al XVI-lea; braniștea Mănăstirii Putna la anul 1502; conexiuni culturale putnene în secolul al XVIII-lea; egumeni ai Mănăstirii Putna din perioada 1762–1878; dascăli putneni din veacul al XVIII-lea.


Cu ocazia acestei reuniuni științifice se vor lansa și trei publicații de specialitate: Atlasul Istoric al Bucovinei, de Andrei Nacu; Catalogul manuscriselor slavo-române din Biblioteca Mănăstirii Sucevița, de Olimpia Mitric, și P.P. Panaitescu, Catalogul manuscriselor slavo-române și slave din Biblioteca Academiei Române, III/1, volum îngrijit de Zamfira Mihail.

 

Colocviile Putnei se află pentru a doua oară la Institutul Nicolae Iorga, după ediția a XIII-a, din 7 martie 2013, celelalte ediții desfășurându-se la Mănăstirea Putna și la Universitatea Al.I. Cuza din Iași.

 

Consultați programul detaliat al acestei ediții a Colocviilor Putnei.