Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Cuvinte despre Ștefan cel Mare (I)
Cele trei discursuri adunate între copertele volumului, rostite în epoci diferite – cca. 1770, 1871 și 1904 –, ne înfățișează aceeași percepție din partea poporului: Ștefan este cel Mare, cel Sfânt, cel Bun; este suveranul model.
Autori:
Ierodiacon Gherasim Putneanul, A. D. Xenopol, Dimitrie Onciul
Anul apariției: 2022
Numărul de pagini: 106
EXTRASE
din carte
Buna-viețuire din Țara Moldovei
În zilele lui, strâmbătatea era înădușită și legată, dreptatea săracului cel bogat nu o putea întuneca, cel puternic nu o putea călca, cel de neam nu o putea ponegri. Cumpăna prin care toate să cumpănea era la mijloc de față. Și ce mă zăbovesc eu după acestea mici? Însuși și pănă astăzi țara aceasta cu dreptele lui așezări să ține. Departe de la el era toată măgulirea. Minciuni în curtea lui nu putea întra.
Ierodiacon Gherasim Putneanul
Smerenia lui Ștefan cel Mare
Să nu ne orbim noi înșine prin lingușiri și înălțări peste aceea ce suntem în adevăr. Când Ștefan cel Mare își scăpa poporul întreg prin vitezele sale lupte, când întregul popor înălța rugi fierbinți către cer pentru măritul voievod, acesta, departe de a se mândri de propriile fapte, petrecea după obiceiul timpului de atunci, zile întregi în post și rugăciuni, și nu se orbea asupra primejdiilor ce-l așteptau și de acolo înainte, asupra muncii ce avea încă de muncit pentru a ajunge la țelul său. Să facem asemene astăzi și noi în felul nostru…
A. D. Xenopol
Altarul conștiinței naționale
Venit-am la acest mormânt ca la un izvor de viață și de virtute, izvor de însuflețire și de îndemn spre fapte patriotice și creștinești. Venit-am pentru ca, preamărindu-l pe el, sufletele noastre să le înălțăm și să le întărim, neamul să ni-l cinstim și țara ce în sânul ei păstrează acest prea scump odor.
Dimitrie Onciul