Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Pomenirea lui Ștefan cel Mare (II)
Volumul reunește acte, discursuri și mărturii de la serbarea Sfântului Ștefan din 1904, tot atâtea dovezi ale dragostei, interesului și devotamentului cu care a fost primită și îndeplinită inițiativa lui Spiru Haret.
Anul apariției: 2009
Numărul de pagini: 130
EXTRASE
din carte
Dreptarul vieții lui Ștefan cel Mare
Ștefan vodă și-a croit, în istoria universală, ca și în inima neamului său, un loc așa de mare încât patru veacuri au putut trece fără a-l micșora. Prin faptele sale războinice, prin înalta sa înțelepciune politică și prin o adevărată evlavie, acest falnic voievod, mare printre cei mai mari, ne înfățișează o viață cârmuită și însuflețită de două credințe adânci, nedespărțite, izvoare de putere și de izbândă: credința în Dumnezeu și credința în popor.
Regele Carol I
Pururea pomenirea slăvitului domn
Viteaz căpitan, iscusit politic, dibaci cârmuitor, drept judecător, bun și milostiv creștin: iată cine a fost Ștefan cel Mare. Pe o temelie alcătuită de iubirea de neam, se ridică mândru spre cer un monument nepieritor de isprăvi strălucite, monument pe care negura vremilor ce au trecut peste dânsul n-a putut nici să-i întunece strălucirea, nici sa-i micșoreze trăinicia.
Victor Rațiu
Părinte al tuturor
Pentru faptele lui, poporul ce nu s-a înstrăinat niciodată de pământul său – pământ stropit cu sudoarea feței și cu sângele vinelor sale – i-a păstrat o pioasă pomenire. În amintirea poporului, Ștefan cel Mare trăiește îmbrăcat în haina legendară a viteazului care se luptă cu puterile omenești și ale naturii, și-n haina legendară a sfântului, care prin curățenia sufletului său și prin puterea credinței sale a făcut să se pogoare peste ai săi binecuvântarea dumnezeiască.
I. Bogdan