Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Sfânta Mănăstire Putna (album, format mic)
Albumul prezintă istoria, tezaurul, sfinții și viața de azi a Mănăstirii Putna, într-un format în care textul este completat de o bogată ilustrație.
Anul apariției: 2018
Numărul de pagini: 200
EXTRASE
din carte
Putna, academie de arte
În perioada ștefaniană, la Putna au funcționat trei școli, în sensul transmiterii de la părinte la ucenic a unor înalte deprinderi: școala de copiere de manuscrise, școala de broderie și școala de muzică bisericească ortodoxă. Călugării au învățat unul de la altul și au creat unele dintre cele mai valoroase obiecte de artă românești. Tot aici, din colaborarea dintre domn, mitropolit și obște au apărut unele dintre primele cronici ale Moldovei, numite azi Letopisețul de la Putna I și Letopisețul de la Putna II.
Prima școală rurală din Moldova
Suflet din sufletul poporului, Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neștiința de carte a păstoriților săi, deoarece „din creșterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viața curge”. Pentru aceasta, în 1755 tipărește „Bucvarul”, primul Abecedar publicat în Moldova. La propunerea sa, se înființează pentru copiii satului Putna prima școală rurală din Moldova, care funcționează fără întrerupere până în prezent.
Rolul Putnei peste veacuri
Întrebat despre rolul Mănăstirii Putna de-a lungul secolelor pentru Moldova și țara noastră, părintele Iachint a răspuns: „Rolul Putnei a fost și rămâne unul singur: să fie peste veacuri o candelă vie, aprinsă în nordul Moldovei, spre lauda lui Dumnezeu și luminarea neamului. Să fie o vatră caldă pentru suflete, școală a evlaviei pentru călugări și credincioși și liman de întărire și înfrățire pentru noi toți”.