Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Ștefan cel Mare și Sfânt. Portret în legendă
S-au păstrat atât de multe legende despre Ștefan cel Mare, încât, în lipsa oricăror documente istorice, portretul său de om, domn și sfânt s-ar putea creiona din acestea.
Ediția a treia
Anul apariției: 2022
Numărul de pagini: 214
EXTRASE
din carte
Argument
Prin subiectul și originea lor, aceste legende au însă, îndeosebi, o mare însemnătate spirituală. Ele mărturisesc cinstirea de care s‑a bucurat încă din timpul vieții sale și neîncetat după săvârșirea lui, un mare voievod al Moldovei care, pentru înțelepciunea, curajul și faptele sale, pentru binele făcut supușilor lui și pildele lăsate urmașilor a fost trecut, după veacuri, de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinților.Academician Virgil Cândea
Bătălia de la Baia
După ce-a alungat Ștefan Vodă pe dușmani din țară, în locul arinului în care a scăpat cu viață, a zidit o biserică care se cheamă și astăzi Biserica Albă, mulțumind lui Dumnezeu că nu și-a primejduit viața în bătălie și a scăpat țara de dușmani.
Războiul de la Podul Înalt
Când a văzut Ștefan puzderia cea de turci, n-a fost chip să se bată fățiș și la loc larg. Îndată a cotigit-o Ștefan cu oastea îndărăt, pe ici, pe colea. Și tot i-a tras pe turci, încet-încet, drept pe unde știa năzdrăvanul Moldovei că-i va face chisăliță pe dușmanii care voiau să-i închinăm țara cu voie, ori fără voie.