Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Tezaurul Mănăstirii Putna. Broderii și țesături
Mănăstirea Putna deține una dintre cele mai prețioase colecții de broderie în tehnică bizantină din sud-estul Europei. Volumul de față oferă cititorului ocazia de a admira piesele din această colecție, parte dintre ele obiecte de tezaur cultural național, și de a afla detalii despre tehnica și istoria realizării lor.
Albumul a apărut cu prilejul sărbătoririi a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Volumul este disponibil și în limba engleză.
Anul apariției: 2016
Numărul de pagini: 120
EXTRASE
din carte
Bizanț după Bizanț
Meșterii care au lucrat în atelierul de la Putna au dovedit nu doar că stăpânesc desăvârșit secretele broderiei, dar și că sunt capabili de originalitate. Acoperământul de mormânt al Mariei Asanina Paleologhina, doamna lui Ștefan cel Mare, este o piesă unică în întreaga lume postbizantină. Decorată cu monograme și simboluri bizantine, ea este o expresie vie a ceea ce a însemnat Moldova în vremea lui Ștefan cel Mare: „Bizanț după Bizanț”.
Colecția de broderii a Mănăstirii Putna
Mănăstirea Putna deține una dintre cele mai prețioase colecții de broderie în tehnică bizantină din sud‑estul Europei. Valoarea ei a fost recunoscută la nivel mondial prin intermediul a numeroase studii de specialitate și în cadrul unor expoziții internaționale. O parte dintre aceste piese sunt în prezent clasate ca obiecte de tezaur cultural național al României.
Școala de broderie de la Mănăstirea Putna
Atelierul de broderie din Mănăstirea Putna a fost cel mai important din perioada ștefaniană, ba chiar din întreaga istorie a artei medievale românești. Importanța și valoarea lui sunt date în principal de faptul că Putna a fost singura mănăstire care și‑a dezvoltat un stil propriu în broderie. Prin aceasta, dar și prin numărul semnificativ de piese păstrate, colecția de aici este unică în lume.