Editura Mitropolit Iacov Putneanul
Cuviosul Eustatie Protopsaltul și Școala muzicală de la Putna. Studii și articole (I)
Școala muzicală de la Putna din secolul al XVI-lea, avându-l ca figură emblematică pe Cuviosul Eustatie Protopsaltul, reprezintă un fenomen remarcabil, nu doar în istoria culturii muzicale românești, ci și în istoria întregii lumi ortodoxe. În prezent, se știe de existența a 20 de Antologhioane de tip putnean, dintre care doar 13 s-au păstrat în formă aproape completă.
Ediție îngrijită de arhidiacon Avraam Bugu
Anul apariției: 2023
Numărul de pagini: 440
EXTRASE
din carte
Manuscrisele de muzică veche bizantină din România
Manuscrisele de muzică veche bizantină din România prezintă interes nu numai pentru cultura românească, ci și pentru aceea a țărilor care au avut în practica lor liturgică ritul ortodox. Conținutul muzical al acestor codexuri își află sorgintea în Bizanț, de unde s-a răspândit, de-a lungul secolelor, la mai toate popoarele ortodoxe. În felul acesta, în mod unitar și cu un nestrămutat respect față de textul muzical și literar devenit tradițional, muzica bizantină a circulat în cele mai îndepărtate centre ale ortodoxiei. (Titus Moisescu)
Vechiul Stihirar
Pentru muzicienii bizantini, Vechiul Stihirar reprezenta un corpus de cântări cu valoare arhetipală, adevărat prototip compozițional, care, conservat și nealterat în substanța sa intimă din vechime, a străbătut veacurile. Din timp în timp, psalții l-au înfrumusețat cu ajutorul metodelor theseis-urilor, al doilea compozitor urmând întotdeauna pe predecesorul său, iar succesorul urmându-i, fiecare, în parte, păzind cu strictețe tehnica acestei arte în cea mai bună tradiție cu putință. (Nicolae Gheorghiță)
Evstatie Protopsaltul – cel mai prolific compozitor medieval român
Evstatie Protopsaltul (născut în Cristești în a doua jumătate a sec. al XV‑lea – † în jurul anului 1546 la Putna) este, fără îndoială, cel mai prolific compozitor medieval român, un adevărat Cucuzel al Moldovei. În baza Antologhioanelor de la Putna, creația sa muzicală numără 98 de cântări în limba greacă și 87 în limba slavonă. (Maria Alexandru)